Over yoga

Je hoeft niet lenig, slank of jong te zijn. Iedereen is geschikt voor yoga! Dat komt omdat iedereen het op zijn eigen niveau kan beoefenen.

 

Het belangrijkste is, dat je yoga voor jezelf doet en niet voor een ander. Jij voelt tenslotte het beste wat jouw lichaam kan. Door het regelmatig beoefenen van yoga (met respect voor je eigen lichaam) verbeter je de flexibiliteit van je lichaam, heeft het een positief effect op je lichaamshouding, bouw je kracht op en maak je je bindweefsel en gewrichten soepeler.

 

Ook wordt de natuurlijke ademhaling verbeterd en zorgt het voor meer ontspanning van lichaam en geest. De yogalessen bij 711 zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht je leeftijd of ervaring.

Het idee achter yoga

Het woord yoga is afkomstig uit het Sanskriet en betekent ‘samenbrengen’ of eenheid; oftewel verbinden. Het doel van yoga is om lichaam en geest in balans te brengen. Dit doe je door middel van het aannemen van verschillende houdingen, ademhaling- en ontspanningsoefeningen.

Waarom yoga meer is dan alleen fysieke houdingen

Het begin van Yoga zoals wij het kennen vind je terug in het 8-voudige pad van Patanjali. Hierin beschrijft hij dat Yoga “Het kalmeren van de golven van de geest” is. Met andere woorden, de balans in onszelf vinden. Om deze balans te bereiken beschrijft Patanjali 8 onderdelen. Deze onderdelen samen kunnen als uitgangspunt genomen worden voor wat Yoga allemaal precies is.

Yama

Leven zonder geweld, zonder leugen, zonder diefstal, zonder onkuisheid en zonder begeerte

Niyama

Leven in zuiverheid, tevredenheid, verdraagzaamheid, zelfonderzoek en overgave

Asana

Het soepel maken van het lichaam door yogaoefeningen

Pranayama

Het leren beheersen van de ademhaling, zodat je je bewustzijnstoestand kunt beïnvloeden

Pratyahara

Het voortdurend ‘terugtrekken’ van de zintuigen, zodat je niet met je aandacht gefixeerd bent op de buitenwereld

Dharana

Het oefenen van geestelijke concentratie door bijvoorbeeld te mediteren m.b.v. een voorwerp

Dhyana

Mediteren zonder voorwerp, zodat je terecht komt in de serene kalmte diep in jezelf

Samadhi

Aandacht die niet langer op gedachten richt, maar op de stilte die daarachter aanwezig is in jezelf. 

Asanas

Wat is een asana?
Asana betekent houding of oefening en komt uit het Sanskriet. Tijdens de yogales beoefen je staande, zittende en liggende asanas welke voor fysieke en geestelijke gezondheid zorgen. Denk aan evenwicht, alertheid, vitaliteit en uithoudingsvermogen. Het maakt het lichaam soepel en laat de energie stromen. 

Wat is het doel van de asanas binnen yoga?
Alle asanas zijn uiteindelijk een voorbereiding voor de meditatie. De spanning in het lichaam heb je door je asanas verminderd, waardoor je niet zal worden afgeleid tijdens de meditatie door een krampje hier of een ongemakkelijkheid daar en de adem zal gemakkelijk stromen.

Verschillende soorten yoga

711 yoga heeft een gevarieerd aanbod aan yogalessen. Ze verschillen in intensiteit en elke les heeft een ander focus. De meeste lessen vinden plaats in onze gezellige studio, sommigen lessen zijn buiten of online te volgen.